הנקה וטיפול תרופתי: איך לעשות את זה נכון?

כידוע מחקרים רבים מראים שבחודשים הראשונים לחייו, התפתחותו התקינה של התינוק תלויה רבות באינטראקציה תקינה עם האם. האם צריכה להיות פנויה רגשית, קשובה, בעלת יכולת להכיל את מצוקת התינוק בלי להיכנס בעצמה למצוקה, ייאוש וחרדה. . אם האישה בדיכאון או חווה רמת חרדה מאד גבוהה – האינטראקציה שלה עם התינוק, גם באופן לא מודע (מימיקת פנים, קול, קצב נשימה וכו')  תיפגע, ולכן יש לטפל באם ולהביא אותה למצב טוב מהר ככל הניתן – גם עבור התינוק.

במצבים הקלים של דיכאון לאחר לידה  לעיתים קרובות לא נדרש טיפול תרופתי והאישה יכולה להיות מטופלת בטיפול תמיכתי או פסיכולוג בלבד ובכך לשפר את מצבה ולהחלים.  יחד עם זאת, מצבים רבים של דיכאון לאחר לידה והפרעה חרדתית אינם קלים ומצריכים טיפול תרופתי על מנת לחלוף. לאחר לידה פורצות לעיתים גם תסמונות נפשיות אחרות כגון תסמונת טורדנית כפייתית, התקפי חרדה, מצבי מאניה (מצב רוח אופורי חריג) ועוד. מצבים אילו כמעט תמיד דורשים טיפול תרופתי.
נשים רבות אשר מאוד רוצות להניק אך זקוקות לטיפול תרופתי לאחר לידה מוטרדות כמובן באם ניתן לבצע את השניים במקביל, והאם הנקת התינוק תוך כדי טיפול תרופתי  מסכנת את בריאותו של התינוק. תרופות פסיכוטרופיות (שפועלות על ה"נפש") אינן מקשה אחת וקיימות קבוצות רבות של תרופות כגון, תרופות נוגדות דיכאון, נוגדות חרדה, מייצבות מצב רוח, מיישנות, נוגדות פסיכוזה ועוד. קיימות בהחלט תרופות שאינן מומלצות לשימוש בהנקה, אך חשוב מאוד לדעת כי תרופות רבות אשר מטפלות בתסמינים של הפרעות במצב הרוח כגון דיכאון או מאניה וכן תסמונות בחרדה שונות כן בטוחות לחלוטין לשימוש במהלך ההנקה. 

כדי לבדוק אם תרופה בטוחה לנטילת האם בזמן הנקת התינוק אנו בודקים ראשית אם היא מצטברת בחלב האם, ועד כמה היא עוברת בסופו של דבר אל התינוק. קיימות תרופות נוגדות הדיכאון והחרדה (וגם מייצבי מצב רוח או נוגדי פסיכוזה) אשר עוברות במידה מזערית לחלב האם וכמעט שלא מצטברות בו. בנוסף, יש לזכור שהחלב "נמהל" בגוף התינוק ואפילו כשאחוז נמוך מתרופה עובר בחלב האם – הוא יימצא בגוף התינוק באחוז נמוך עוד יותר עד כדי חוסר יכולת לאתרו בדם התינוק. מתוך מאות נשים שנבדקו כשהן מניקות בעודן נוטלות תרופות נוגדות חרדה ודיכאון – אחוז תופעות הלוואי שנצפו אצל הילדים הוא קטן ביותר, בעצמה קלה מאוד, ולרוב לא ניתן ליחסו ישירות לתרופה (בכל מחקר לוקחים בחשבון את העובדה שיכולות להיות תופעות מקריות במקביל לנטילת התרופה).

לסיכום, בעוד שקיימות תרופות נוגדות דיכאון ואחרות אשר בפרוש אינן מומלצות לשימוש במהך הנקה,  כמעט תמיד קיימות אלטרנטיבות בטוחות לטיפול תרופתי בזמן הנקה. אישה אשר סובלת באופן משמעותי מהפרעות כמו דיכאון לאחר לידה או הפרעה חרדתית וזקוקה לטיפול תרופתי, צריכה לקבל את הטיפול המתאים להנקה  ואין כל סיבה שתימנע מהטיפול לו היא זקוקה.
2
נשים שסובלות תסמונות נפשיות שונות לאחר לידה, ניצבות לא פעם בפני דילמה של ממש: האם מחיר הטיפול התרופתי אשר יעזור להן להגיע להחלמה נפשית הנו הפסקת ההנקה שכה חשובה להן?
3
דיכאון אחרי לידה שאינו מטופל יכול לגרום לנזק משמעותי לתינוק ולקשר שבין האם לתינוקה,
נזק שיכול להישאר גם לאורך שנים. מדוע כדאי לטפל בדיכאון אחרי לידה ולא לחכות שהוא יעבור מעצמו?